MANIFEST DIA DE L'EDUCACIÓ SOCIAL 2024 "EDUCACIÓ SOCIAL I SALUT"
Com cada 2 d'octubre, les educadores i els educadors socials de tot el món celebrem el nostre Dia Internacional, reivindicant la nostra professió, els Drets Humans i els Objectius de Desenvolupament Sostenible, com un mantra que ens acompanya allà on anem.
La nostra proposta per a enguany és "Educació Social i salut" com a dret de totes les persones, tal com queda recollit en l'Objectiu 3 dels *ODS: "Garantir una vida sana i promoure el benestar per a totes les persones en totes les edats".
La salut, tal com la defineix l'Organització Mundial de la Salut (OMS), és: "un estat de complet benestar físic, mental i social, i no solament l'absència d'afeccions o malalties, considerant la salut un estat multidimensional que abasta diferents aspectes de la vida humana".
Un estat de salut adequat ens permet gaudir de la vida al màxim, ser productius en el treball i a l'escola, així com contribuir a la nostra comunitat. A més dels factors individuals que condicionen la salut, existeixen factors socials com són la pobresa, l'educació, el nivell d'ingressos, la discriminació, el medi ambient, etc.
L'educació social es defineix en diversos documents i organismes oficials, tant l'àmbit nacional com internacional, com una disciplina pedagogia que es centra en la intervenció socioeducativa per a promoure el benestar i la integració social, dins del grup més vulnerable de la societat. L'educació social treballa per a millorar la qualitat de vida de les persones i fomentar la seua integració en la societat a través de l'educació, la formació i el suport emocional i social.
Es caracteritza pel seu caràcter no formal i el seu enfocament preventiu, treballant amb individus, grups i comunitats en diversos contextos.
Dins de l'Àrea de Salut, els principals àmbits i nivells comuns en el qual es pot treballar són:
Educació per la salut: L'educació social s'encarrega de brindar informació, eines i estratègies a les persones perquè adopten hàbits de vida saludables, com una alimentació equilibrada, activitat física regular, dormir adequadament i maneig de l'estrès.
Prevenció de malalties: Mitjançant campanyes de sensibilització i programes educatius, es busca prevenir l'aparició de malalties cròniques com l'obesitat, la diabetis, les malalties cardíaques i alguns tipus de càncer, totes elles estretament relacionades amb estils de vida poc saludables.
Intervenció amb poblacions en risc: Tant l'educació social com la salut treballen de manera conjunta per a atendre les necessitats específiques de grups vulnerables, com a persones amb malalties cròniques, minories ètniques, persones amb discapacitat, persones sense llar o col·lectius en situació de pobresa.
Empoderament i participació: Es busca apoderar a aquestes persones perquè prenguen decisions informades sobre la seua salut i participen activament en la pròpia cura, fomentant la seua autonomia i responsabilitat.
Creació d'entorns saludables: Es promou la creació d'entorns saludables en les comunitats, tant físics com socials, que faciliten l'adopció d'hàbits saludables, la participació social i l'accés a serveis de salut de qualitat.
Xarxes de donar-hi suport: Es fomenten xarxes de suport i col·laboració entre els diferents actors socials, com a institucions educatives, centres de salut, entitats socials i la pròpia comunitat, per a abordar de manera integral els determinants de la salut.
Col·laboració amb professionals de la salut: Els i les educadores socials col·laboren amb altres professionals de la salut per a millorar l'atenció i el seguiment de pacients, educar sobre malalties i tractaments, i promoure la participació activa de les persones en la seua pròpia cura, així com en la detecció i prevenció de situacions de risc i treballar per a evitar que passen a majors: maltractaments a la infància, a l'adolescència, a les dones o a les persones majors, les drogodependències, la solitud no desitjada, les vulnerabilitats extremes...
Humanitzat l'atenció sanitària: L'educació social ajuda a humanitzar l'atenció sanitària, dins de l'atenció integral de les persones, a més a més els aspectes físics, emocionals, socials i culturals.
La convergència entre l'educació social i la salut és fonamental per a aconseguir un enfocament holístic i efectiu en la promoció de la salut i el benestar de les persones i les comunitats. Aquesta col·laboració sinèrgica permet abordar els determinants socials de la salut, apoderar a les persones perquè prenguen decisions informades sobre la seua salut i construir entorns més saludables i equitatius.
En definitiva, l'educació social juga un paper fonamental en la promoció d'estils de vida saludables, prevenint malalties i apoderant a les persones per a prendre decisions informades sobre la seua salut. Aconseguir la inclusió de la figura professional de l'educació social en l'àmbit sanitari ens permetrà establir les sinergies necessàries entre tots dos àmbits per a garantir aquest benestar i vida sana de la qual parlen els ODS.
#EdusoDay2024 #EdusoDaySalud #LaEducaciónSocialesddhh #EdusoESddhh
MANIFEST ADJUNT